Trivselregler

Anslagstavlor

Håll dig informerad om vad som händer i föreningen genom att då och då ta en titt här på vår hemsida och på anslagstavlorna som finns utanpå sophusen. Anslagstavlorna i entréerna är avsedda för föreningsmeddelanden. Inne i sophusen finns anslagstavlor som får användas av medlemmar för anslag.

Balkonger

Det är inte tillåtet att borra eller skruva i balkongtaket eller balkongräcket. 

Bastu

Bastun i källaren på Brändströmsgatan 15 B bokar du på listan som hänger där utanför. Städa, så att den som kommer och bastar efter dig tycker att det känns välkomnande och trevligt.
Obs! Dörren ska inte låsas utifrån, lås den bara inifrån när du är där.

Bostadsrätterna.se

Vår förening är ansluten till Bostadsrätterna. Du kan logga in på deras hemsida, Bostadsrätterna.se och hitta mer information om vad det innebär att vara medlem i en bostadsrättsförening och vilka rättigheter och skyldigheter det medför. Där kan du också ta del av trevliga tips och medlemsförmåner. Inloggningsuppgifter finns i de infoblad som du fått i brevlådan.

Brandsäkerhet

Möbler och annat brännbart material får inte förvaras i allmänna utrymmen, t.ex. i trapphus eller i korridorer i källare. På grund av brandrisk och av utrymningsskäl kommer det som placerats där att fraktas bort. Kan ursprunget identifieras kommer berörd lägenhetsinnehavare att debiteras för kostnaden.

Dörrar till källare och entrédörrar ska alltid vara stängda.

Bredband

Brf Engelbrektsgårdarna har tecknat ett gruppavtal med Tele2 om bredband 100 /10. Läs mer på sidan om Bredband och tv.

Buller och störningar

Vi är alltid skyldiga att visa våra grannar hänsyn. Särskild hänsyn ska visas på de tider de flesta kan antas sova. Om du ska spika, borra eller utföra annat som orsakar buller; gör det på dagtid. Normalt ska "frid råda" både inomhus och på gården mellan kl. 22:00 – 07:00. Om du som bostadsrättshavare upprepat bryter mot detta, och inte visar hänsyn, kan du förlora din nyttjanderätt.

Cyklar

Det finns begränsat med plats för cyklar i cykelställen på gården och i källaren. De cyklar som får stå i cykelställen är de som ägs av boende i föreningen och som är brukbara. De cyklar som inte uppfyller dessa krav forslas bort efter att det informerats om märkning och tillvaratagande av cykeln. Kostnad för bortforsling debiteras ägaren till cykeln.

Felanmälan och akuta fel

Föreningen har ingen egen vaktmästare, vi köper tjänster för att avhjälpa fel och för att sköta våra fastigheter. När något inte fungerar eller går sönder, se under Felanmälan hur du kan göra. 

Uppstår fel inne i din egen lägenhet kan du, på samma sätt, få hjälp från HSB, men du får själv betala vad det kostar. Du kan lika gärna välja att anlita någon annan.

Obs! Varje utryckning utanför normal arbetstid kostar ca 2 500 kr. Om orsaken till felet ligger inom bostadsrättsinnehavarens ansvar kommer kostnaden att faktureras bostadsrättsinnehavaren direkt.

Fest

Ska du ha fest hoppas vi att ni får trevligt. Men du bör tänka på att just fest och hög musik är de vanligaste orsakerna till klagomål. Bäst är att innan festen informeraera grannar så de är förberedda och har möjligheter att lämna synpunkter. Om du planerar fest utomhus och vill resa ett partytält måste du få styrelsens tillstånd.

Föreningsarbete

För att vi ska få ett trivsamt och kostnadseffektivt boende är det viktigt att alla medlemmar håller sig informerade om, och deltar i, föreningens arbete. Ta del av informationen på anslagstavlor, delta på årsstämman och i styrelsearbetet.

Föreningslokalen

En föreningslokal finns i källaren på Brändströmsgatan 11. Den kan du hyra på dagtid mellan kl. 08:00 och 20:00. Information om bokning och bilder på lokalen är anslaget i tvättstugor och sophus. Lokalen är rustad med porslin för cirka 30 personer.

Förråd

Till din lägenhet hör vanligtvis två förråd i källaren, avgörande är dock bostadens storlek. Förrådet är märkt med ditt lägenhetsnummer. Du får inte använda andra medlemmars förrådsutrymmen utan deras tillstånd.

Försäkring

Från och med den 1 februari 2020 har föreningen tecknat ett gemensamt bostadsrättstillägg för alla medlemmar. Detta ingår i årsavgiften. Du behöver själv bara ha en hemförsäkring.

Grillning

Tänk på att grilla där du inte besvärar dina grannar. Gräsytorna vid husens gavlar är en lämplig plats men håll avstånd från fasader och balkonger. Engångsgrillar förstör underlaget och bör undvikas. När du har grillat färdigt ska du hälla vatten på grillkolen. När det är ordentligt släckt läggs grillkolen i kärlet för brännbart och grillen tar du in.

Gästlägenheten

Gästlägenheten i källarplanet på Engelbrektsgatan 13 får hyras av medlemmar. Den är utrustad för fyra personer. Information om bokning och bilder på lägenheten är anslaget i tvättstugor och sophus. Lägenheten kan endast bokas vid ett tillfälle åt gången och max 7 dygn per uthyrningstillfälle. Undantag kan göras om ingen kö finns. Du ansvarar för att det är städat när du lämnar lägenheten. Till lägenheten hör en parkeringsplats.

Husdjur

För allas trevnad rastar vi inte våra husdjur inom bostadsområdet. Husdjuren får heller inte följa med i allmänna utrymmen som tvättstuga, föreningslokal och gästlägenhet på grund av allergirisk.

Hyra ut i andra hand

Vill du hyra ut i andra hand måste du ha tillstånd från styrelsen. Ett godkännande kan lämnas av följande skäl: Dokumenterat arbete eller studier på annan ort, vård av anhörig på annan ort, sjukdom, sambo på prov eller annat beaktansvärt skäl.

Styrelsen kan tidsbegränsa möjligheten att hyra ut. Ansök i god tid, minst två månader, innan du planerar att hyra ut. Föreningen tar ut en avgift för handläggningen.

Vid andrahandsuthyrning kvarstår det juridiska ansvaret för bostadsrätten hos bostadsrättsinnehavaren. Hyr du ut din lägenhet utan styrelsens tillstånd kan du förlora din nyttjanderätt.

Innegården

Använd gärna gräsmattor och de trädgårdsmöbler som finns på gården. Återställ dem i ursprungligt skick när du använt dem klart, dvs. ta med dina sopor och torka av möblerna. Egna trädgårdsmöbler går bra att använda, men ska plockas bort efter dagens slut. Marken under balkongerna får inte användas som förvaringsplats för t.ex. möbler och grillar.

Källare

I källare får saker endast förvaras i de egna förråden. Lösa eller brännbara föremål får inte förvaras i källargångar eller i trapphus då de riskerar att försvåra eller förhindra en trygg utrymning av byggnaden i händelse av brand, enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO 2003:778).

Lägenhetsdörrar

Dörrarna är brand- och säkerhetsklassade, därför är det förbjudet att göra åverkan på dörrarna. Du får inte spika eller skruva in dekorationer och liknande. Detta kan innebära att klassificeringen och garantierna upphör och att du kan bli ersättningsskyldig.

Nycklar

Vid försäljning av lägenheten lämnar du dina nycklar till Lås & Nyckel i Gävle AB som lämnar ut nya till köparen. Om det saknas nycklar vid en försäljning står säljaren för kostnaden.
Har du tappat bort din nyckel, behöver en extra, eller har låst dig ute, kontakta Lås & Nyckel. De kan tillverka en ny, spärra den gamla, eller skicka ut en låssmed för att öppna. Du betalar själv kostnaden. Kontaktuppgifter till Lås & Nyckel finns på entréporten och under Felanmälan.

Ombyggnationer och renovering

Planerar du att göra större förändringar som påverkar planritningen måste du få styrelsens godkännande till ombyggnationen, se under Ändra och bygga om.

Paraboler

Paraboler får inte sättas upp i vår förening.

Parkering

De finns ett antal parkeringsplatser, med eller utan el, som föreningens medlemmar kan hyra. Om du vill du hyra en plats, läs mer på sidan om parkeringar och garage. Det är endast tillåtet att parkera på anvisade parkeringsplatser. Du ansvarar själv för snöröjning av din parkeringsplats. För uthyrning av parkeringsplats i andra hand gäller samma regler som för uthyrning av lägenhet, styrelsens godkännande krävs.

Regler

Att bo i bostadsrätt innebär att du är medlem i en ekonomisk förening. Gemensamt äger och förvaltar vi byggnaderna och marken där vi bor och tillsammans tar vi ansvar för vår boendemiljö. Genom att följa våra stadgar och trivselregler kan alla bidra till att hålla en god gemenskap i vår förening.

Stadgarna är vi boende skyldiga att känna till. Stadgarna finns på föreningens hemsida eller kontakta styrelsen. I bostadsrättslagen (1991:614) och lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar kan du läsa mer om vilka regler som gäller för ditt boende.

Rökning

Röker du, visa hänsyn till dina grannar. Tänk på att rök drar in via balkonger och fönster. Rökning är inte tillåten i allmänna utrymmen. Självklart kastar du inte fimpar och snus på backen.

Sopor

Vi källsorterar i våra sophus som är öppna kl. 06:00 - 23:00, de är endast avsedda för hushållssopor. Stora kartonger av wellpapp kan du lämna vid Coop Eken, om du inte själv kan ta dessa till återvinningscentralen. Byggsopor, och saker som inte tas med vid flytt, får inte lämnas i sophusen.

För information om sortering och återvinningsstationer se www.gastrikeatervinnare.se

Städning

Föreningen köper städning av trapphusen och toaletterna i tvättstugorna. Städningen utförs en gång per vecka.

Tvättstugor och torkrum

Tvättstugorna är öppna vardagar kl. 07:00 - 21:00 samt helg- och söndag kl. 09:00 - 21:00. Har tvättiden inte påbörjats inom 45 min har annan boende rätt att använda den. I torkrummen kan du låta kläder hänga kvar 45 minuter efter att din tvättid är slut. Du ska städa tvättstugan när du är klar, läs instruktionen där. Tvättid måste alltid bokas med särskild bokningscylinder. Är din bokningscylinder förkommen får du själv köpa en ny.